Pokud se potýkáte s pálením žáhy a rádi pijete kávu, zamyslete se. Právě káva je totiž jedním ze spouštěčů problémů s pálením žáhy. Pijete kávu z důvodu kofeinu, chuti, vůně nebo je to pro vás prostě jen zvyk? Řiďte se následujícími tipy a dopřejte si kávu bez toho, aniž by vám působila jakékoliv problémy.
Káva obsahuje kofein, který pomáhá uvolnit svalovou bariéru (záklopku) mezi jícnem a žaludkem. Je-li tato bariéra otevřená, žaludeční kyselina snadněji proniká do jícnu, kde dráždí sliznici a způsobuje pálivou bolest. Taniny obsažené v kávě a čaji jsou silnými antioxidanty a oběma nápojům dodávají štiplavou, lehce nahořklou chuť. Jsou extrémně kyselé, čímž ještě zvyšují sekreci žaludeční kyseliny a způsobují pálení žáhy.
Změna životního stylu a kontrola spouštěčů pálení žáhy je správnou cestou, jak si ulevit od těchto problémů. Pokud k pálení žáhy dochází často, je třeba tyto potíže zmírnit, najděte proto účinné řešení.