Nadměrné množství jídla nesvědčí žaludku ani zažívání. V případě normálního zažívání se dolní jícnový svěrač otevře, aby umožnil průchod potravě do žaludku, a následně se opět uzavře tak, aby nedocházelo k návratu jídla a kyselých šťáv do jícnu. Pokud dojde k ochabnutí či uvolnění tohoto svalu, kyselý obsah se dostává zpět do jícnu. To pak může zapříčinit refluxní chorobu jícnu (GERD) a s tím související nepříjemné symptomy.
Více o onemocnění GERD a pálení žáhy se dozvíte zde.
Důležitým faktorem je nejen životní styl, ale i samotná volba potravin a nápojů. Může vám pomoci si jídlo plánovat a pokusit se z jídelníčku vyřadit potraviny, které vyvolávají nadměrnou sekreci kyseliny a pálení žáhy. Doporučujeme konzumovat zejména pokrmy, které jsou čerstvě uvařeny ve vodě, dušeny ve vlastní šťávě nebo uvařeny bez tuku.
plnotučné mléko, čokoládové mléko
smažená zelenina, zeleninové omáčky, rajčata, nakládané okurky
citron, pomeranče, grapefruit, ananas
drůbeží tuk a kůže, párky, salám, slanina
veškeré živočišné a rostlinné tuky
čokoláda, máta peprná, smažené dezerty (např. donuty, sladké jogurtové lívance)
alkoholické nápoje, káva či káva bez kofeinu, silný černý nebo zelený čaj, nealkoholické nápoje
krémové, hovězí, kuřecí, kyselé polévky
koření jako feferonky, čili, kari, česnek, cibule, červená paprika, pepř
vlašské ořechy, dezerty z vlašských ořechů